Rasbeskrivning


"Nallebjörnen"


Brittiskt Korthår
Britten, är en massiv katt med en knubbig kropp och korta kraftiga ben. Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Den är färdigutvecklad först vid 3-4 års ålder. Brittens temperament och nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige.

Kropp och huvud
Först syns ett runt och brett huvud med de karaktäristiska kindpåsarna som ger det nallebjörnsliknande utseendet, sedan små, lätt rundade öron som sitter brett isär. Kroppen är knubbig med korta och kraftiga ben vilka avslutas med fasta och runda tassar som den tar sig lekfullt och nyfiket fram på. Avslutningsvis en kort och tjock svans med lätt rundad svanstipp.

Ögon
Hos de flesta färgvarianterna ska ögonfärgen vara orange eller kopparfärgad. Till undantagen hör de silver- och goldenfärgade katterna som ska ha gröna ögon och colourpointbritterna, "de siamesmaskade" med sina blå ögon.

Päls
Den korta, täta, plyschliknande pälsen finns i ett stort antal färgvarianter. De kan vara enfärgade, vitfläckiga eller mönstrade. De olika mönstren är tigré (randig), tabby (marmorerad) eller spotted (prickig). Honkatterna kan även vara sköldpaddsfärgade. Nyligen har även colourpointbritter blivit godkända i olika maskfärger.

Temperament
Britten är en vänlig och tillgiven familjekatt. Den är godmodig och lättskött. Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar. En lättskött och godmodig katt som visar stor tillgivenhet mot de sina.

 


 

FIFe STANDARD

Huvudet

Huvudet skall vara runt och kraftfullt. Bred skalle och rak nos, mjuk inbuktning i profilen (men inte något stop som exotic) kraftig haka

Öron

Öronen skall vara små och sitta brett isär med rundade toppar.

Ögon

Ögonen skall vara stora, runda, vidöppna och sitta brett isär.
Ögonfärgen skall vara koppar eller djupt orange, blå, odd-eyed,
grön, blågrön, grönt är att föredra.

Nacke

Mycket kraftig och kort välutvecklad nacke.

Kropp

Kroppen skall vara medium till stor, muskulös och knubbig.
Skuldror och rygg kraftiga. Bred bröstkorg.

Ben

Benen skall vara korta och tjocka.
Tassarna runda och fasta.

Svans

Svansen skall vara kort och tjock, och lätt rundad vid spetsen.

Päls

Pälsen skall vara kort, tjock, inte tätliggande, med bra underpäls. Tunna hårstrån men krispig att vidröra, varje hårstrå har samma färg från rot till spets, utom tabby och silvervarianterna.

 

POÄNG

30

Huvudet
Generell form, nos, bett och tänder, panna, haka, placering och form på öronen, form, storlek och placering av ögonen.

10

Ögonfärg

20

Kroppen
Form, storlek, benstruktur, formen på ben och tassar, svans och längden på svansen.

20

Päls
Färg, tecken, mönster, tipping, fläckar

15

Päls
Kvalitet och struktur, längd

5

Kondition

100 p

TOTALT